Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007
got time if you want to
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007
Motortown
Συνολικά η παράσταση ήταν προσεγμένη, ωστόσο με άφησε με την αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχω ξαναδεί/ξανακούσει με άλλο τρόπο, από άλλους συγγραφείς, λίγο πιο πρωτότυπα.
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007
Καλά Χριστούγεννα, κλπ
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007
Χταπόδια στην Ομίχλη
supersonic feeling
Το θρόισμα του σμήνους των αποδημητικών πουλιών (υπάρχουν ακόμα αυτά;).
Το σύρισμα του τσαλακώματος των φύλλων της εφημερίδας.
Το μουρμούρισμα των λαμπιονιών με μουσική, γύρω-γύρω στα στολισμένα μπαλκόνια.
Το τσίκι-τσίκι που κάνουν τα δάχτυλα του πάνω στο κινητό, όταν ο διπλανός γράφει μήνυμα.
Ο ξεσηκωτικός βηματισμός των καινούριων τακουνιών, βιαστικά, πάνω στο πεζοδρόμιο.
Η βοή του αχνού που βγαίνει από την καφετιέρα όταν ετοιμάζεται ο καφές.
Ο ήχος μυργμηγκιών από τη δυναμωμένη μουσική, στα ακουστικά της κοπέλας που ακούει τραγούδια από το mp3 της.
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007
η τέχνη κάνει τη ζωή ανεκτή, η ποίηση μπορεί και να την ομορφύνει
αφού το θέλεις
γυναίκα αρμονική κι'ωραία
έτσι καθώς ένα βράδυ του Μαϊου ετοποθέτησες απλά κι ευγενικά μιαν άσπρη ζωντανή γαρδένια
ανάμεσα στα νεκρά λουλούδια
μέσα στο παλιό - ιταλικό μου φαίνεται - βάζο με παραστάσεις γαλάζιες τεράτων και χιμαιρών
έλα
πέσε στα χέρια μου
και χάρισε μου
- αφού το θέλεις -
τη θλίψη του πρασίνου βλέμματός σου
τη βαθειά πίκρα των κόκκινων χειλιών σου
τη νύχτα των μυστηρίων που είναι πλεγμένη μέσα στα μακρυά μαλλιά σου
τη σποδό του υπέροχου σώματός σου
- Ν. Εγγονόπουλος
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007
πρότζεκτ μελομακάρονα
Ο πεθερός τα λάτρεψε και τα εξαφάνιζε με τον καφέ του, η πεθερά είπε ότι απέφευγε να κάνει κουραμπιέδες, ακριβώς για το λόγο ότι της έβγαιναν πολύ κριτσανιστοί και δεν έπρεπε. (Οι γονείς, δεν το συζητάμε, δάκρυσαν και μόνο στην ιδέα «η κόρη μας έφτιαξε κουραμπιέδες»).
Κι εγώ είχα δακρύσει την πρώτη φορά, αλλά από νεύρα – είχα κατά λάθος μετακινήσει απότομα τη λαδόκολλα με τη ζάχαρη άχνη και η φλοκάτη της κουζίνας έγινε κάτασπρη από το ζαχαρένιο νέφος. Καθάριζα ώρα, βράζοντας στο ζουμί μου, αλλά έριχνα και κλεφτές, περήφανες ματιές, στο πιάτο με τα λευκά αστεράκια. Κάθε αρχή και δύσκολη.
Πέρσι πρώτη φορά τόλμησα να φτιάξω μελομακάρονα. Μέχρι τώρα τα παρείχε η μαμά και η πεθερά – της δεύτερης ήταν τα καλύτερα, παράδεισος! Γευστική αμαρτία! Έλεγα στον εαυτό μου, θα τρώω μόνο ένα για πρωινό και ένα με τον απογευματινό καφέ, αλλά η τεράστια πιατέλα άδειαζε ασκαρδαμυκτί, χαρίζοντάς μου 30 κιλά σε 2 ημέρες.
Ε, τα δικά μου μελομακάρονα βγήκαν όχι και μέχρι το μεδούλι μελωμένα, γεγονός που δέχτηκε ως επί το πλείστον, αρνητικές κριτικές, ωστόσο η πιατέλα άδειασε, δηλαδή δεν έμειναν παρά μόνο τρίμματα καρυδιού κολλημένα στο μέλι. Φέτος λέω να ξαναφτιάξω, με μια παραλλαγή της περσινής συνταγής.
Αν δε με πιάσει καμιά γιορτινή τεμπελιά ή αν δεν κρεβατωθώ από κανένα κρυολόγημα, λέω φέτος να φτιάξω και βασιλόπιτα. Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη...
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007
Are u facebooking 2 me?
Μου αρέσει που:
- ξαναβρίσκω παλιούς γνωστούς
- εκεί που νιώθω βαρεμάρα / μοναξιά / κλπ, φίλοι και γνωστοί μου στέλνουν από το πουθενά ποτάκια, δωράκια και λουλουδάκια (και είναι ωραία)
- ενδιαφέρονται αν έχω καιρό να ανανεώσω το mood
- μπορώ να χαζεύω τα προφίλ των άλλων
- α, ο τάδε παντρεύτηκε και έκανε και παιδί! Πω πω…
- μαθαίνω σε ποια πόλη θα έπρεπε να ζήσω, με ποιόν σελέμπριτι ταιριάζω, ποιος χαρακτήρας από τα Friends είμαι, τι έργο τέχνης θα ήμουν, τι ναρκωτικό είμαι, σκύλος ή γάτα, νορμάλ ή όχι, κλπ
- ενισχύθηκε η κοινωνική μου ζωή (χα, βλέπε πάσης φύσεως reunions)
- με ένα εικονίδιο μπορώ να εκφράσω ό,τι δεν θα έλεγα ούτε με 1000 λέξεις
- δεν είμαι πια 20 χρονών για να μπλεχτώ σε ένα κυκεώνα διαδικτυακών και εντελώς εικονικών σχέσεων
- υπάρχουν οι υπενθυμίσεις γενεθλίων και έτσι δεν ξεχνάω κανέναν πια - αν γινόταν να βάζανε και τις ονομαστικές εορτές θα ήταν ακόμα καλύτερα
- φέτος στόλισα όσο νωρίς ήθελα το χριστουγεννιάτικο δέντρο (πρώτα ον-λάιν και μετά σπίτι μου :)
- είναι ένα κοινωνικό μέσο χασίματος χρόνου, ειδικά όταν θες ουσιαστικά να χαθείς από τους πάντες και τα πάντα...
Δε μου αρέσει που:
- κολλάνε τα applications
- πρέπει κάθε τόσο να σετάρω το mood μου. Αμάν ρε παιδί μου, είπαμε, έχω κατάθλιψη, άσε με στην ησυχία μου!
- στέλνουν κάθε τρεις και λίγο spam Yes στο r u interested
- οι άλλοι μπορούν να παρακολουθούν τη ζωή μου («είδα ότι ψάχνεις δωμάτιο, αλήθεια πού σκοπεύεις να πας τα χριστούγεννα;»)
- μου στέλνουν σωρηδόν προσκλήσεις για άσχετα νέα applications – συνήθως δέχομαι, αλλά σπάνια τα χρησιμοποιώ
- κάνω τεστάκια για να δω πόσο ταιριάζω σε διάφορους τομείς με το πρόσωπο που μου έστειλε την πρόσκληση, ενώ ξέρω από πριν την απάντηση
- δεν είμαι πια 20 χρονών και να έχω τη δυνατότητα να γνωρίσω κάποιον χωρίς να χρειαστεί αναγκαστικά και να τον συναντήσω (αν τελικά δε γουστάρω)
- με καλούν σε βαρετά reunions…
- τι σκτ φωτό να βάλω στο προφίλ μου;;;
- που έχουν χαζο-αμερικανιές τύπου gingerbread cookies. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα είναι πιο νόστιμα, παγκοσμιοποίηση sucks!
- είναι ένα ασύστολο χάσιμο χρόνου…
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007
ντομ μιέλνικαβα (το σπίτι του Μέλνικοφ)
Architect: Константин Степанович Мельников
Το κτήριο αποτελείται από δύο λευκούς κυλίνδρους που διαπλέκονται εσωτερικά μέσω μιας ελικοειδούς σκάλας. Οι τοίχοι είναι κατάστικτοι από εξαγωνικά παράθυρα που κάνουν το οίκημα να μοιάζει με ευμεγέθη κυψέλη - συνολικά 200 παράθυρα και ανοίγματα πλημμυρίζουν με φως το σπίτι (που ήταν χώρος διαμονής αλλά και εργασίας του καλλιτέχνη), ενώ κάποια δωμάτια έχουν σφηνοειδή μορφή.
Ακούγεται περίπλοκο, ωστόσο εκτός από μια μοναδική στιγμή έμπνευσης, ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής οφείλεται και στην έλλειψη (ή κρατική διανομή με το δελτίο) βασικών πρώτων υλών, όπως ξύλο, τούβλα, γυαλί. Ο ίδιος ο Melnikov πρότεινε στο σοβιετικό καθεστώς ένα παρόμοιο τρόπο κατασκευής οικοδομικών συγκροτημάτων και πολυκατοικιών, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Περίεργο είναι έτσι κι αλλιώς που ένας πολίτης, ένας ιδιώτης, σχεδίασε ο ίδιος και κατασκεύασε το δικό του σπίτι, εκείνη την κομμουνιστική εποχή στη Σοβιετική Ένωση. Ευτυχώς που το αντιπροσωπευτικό αυτό δείγμα ρωσικής κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής επιζεί ακόμα μέχρι τις μέρες μας, στο κέντρο της Μόσχας.
www.muar.ru
http://arts.guardian.co.uk/features/story/0,,1580263,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Melnikov
Συμβασιούχοι
Για την ίδια την Υπηρεσία, αν θέλουμε να μιλήσουμε τεχνοκρατικά, η προαναφερθείσα διαδικασία κοστίζει σε χρόνο, χρήμα, ανθρωποώρες, ευελιξία, αποτελεί καταστρατήγηση της φιλοσοφίας των οικονομιών κλίμακος και τελικά υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας στον απλό, «μέσο», εμένα, εσένα, έλληνα πολίτη.
Οι δε όροι εργασίας των συμβασιούχων είναι μιας εποχής μάλλον μεσαιωνικής για τα σημερινά δεδομένα. Οι συμβασιούχοι δεν δικαιούνται καθόλου άδεια, πρακτικά δηλαδή δεν επιτρέπεται να αρρωστήσουν, δεν πρέπει να πάνε διακοπές, δεν μπορούν να έχουν μια μέρα να κάνουν τις έκτακτες δουλειές που προκύπτουν στη ζωή, εκτός κι αν ο προϊστάμενος είναι άνθρωπος με κατανόηση και κάνει τα στραβά μάτια – ειδάλλως, αν λείψεις και είσαι συμβασιούχος, σου κόβεται το αντίστοιχο ημερομίσθιο της ούτως ή άλλως πενιχρής σου αντιμισθίας. Εννοείται βέβαια ότι ο συμβασιούχος δεν δικαιούται ούτε δώρα χριστουγέννων, εορτών, διακοπών, ούτε τα όποια επιδόματα, ούτε τίποτα.
Θα μου πεις, γιατί κάποιος επιλέγει να γίνει συμβασιούχος; Κάποιοι δεν το επιλέγουν, είναι το πρώτο σκέλος της απάντησης - όπως πολλά άλλα πράγματα, έτσι κι αυτό το φέρνει η ζωή.
Ξέρω, το πιθανότερο είναι να πει κάποιος διαβάζοντας τα παραπάνω, σιγά μωρέ, μπουρδέλο είναι το δημόσιο, οι συμβασιούχοι μας χάλασαν;
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007
Samantha Morton
Εγώ πάντως θυμήθηκα την πιο σέξι εμφάνιση της Σαμάνθα στην οθόνη, στο ούτως ή άλλως όμορφο βιντεάκι των U2 για το Electrical Storm.
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007
i don't worry cause, everything's gonna be alright (όλοι μαζί)
Το τελευταίο - μεγάλο - διάστημα με πλάκωσε τόση κατάθλιψη που παραλίγο να καταλήξω emo (ίσως βάψω τα νύχια μαύρα, παρόλαυτά).
Η μουσική δεν αποτελεί πλέον τόσο καλό καταφύγιο, ούτε καν food for thought, τα πράγματα φαίνονται να με ξεπερνούν και να μη με αφορούν καθόλου σε αυτό τον τομέα πια.
Πάντως, το παρακάτω τραγουδάκι το ακούω με ευχαρίστηση αυτόν τον καιρό. alicia, well done.
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
καρεκλάτο
Οι πιο αγαπημένες και όμορφα σχεδιασμένες φαίνονται παρακάτω. Δεν προσφέρονται όλες για άνεση και ξεκούραση, αλλά τις τους νοιάζει τους ντιζάινερς αυτό;
Armchair for the Casa Calvet (1989-1900) - Antonio Gaudi y Cornet
Ας ξεκινήσουμε με τον αγαπητό Γκαουντί. Ξέρω, δεν είναι καθόλου μίνιμαλ, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ. Μου θυμίζει και το σαλονάκι της γιαγιάς μου.
Hill House chair (1904) - Charles Rennie MackintoshΣε κάποια προηγούμενη ζωή μου, γεννήθηκα στη Γλασκόβη, βρισκόμουν στον άμεσο κύκλο του Μάκιντος, σύχναζα στα tearooms και όλα μου τα έπιπλα ήταν σαν αυτά του Hill House. I adore CRM, έστω και αν είναι μιας άλλης εποχής. Ή όχι;
Berlin chair (1923) - Gerrit RietveltΗ πασίγνωστη είναι η κόκκινη-μπλε καρέκλα του, αλλά κι αυτή αποτελεί εξίσου καλό βάσανο της μεσούλας σου. Κλασικό αντικείμενο.
Wassily, model n.b3 (1925-1927) - Marcel Breuer
Εντελώς αρχιτεκτονική και αρκούντως μη-άνετη πολυθρόνα-καρέκλα. Έχει μεγάλη ιστορία. Απομιμήσεις απαντώνται συχνά σε ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, κλπ.
Barcelona (1929) - Ludwig Mies van der Rohe
Αξίζει να αποταμιεύεις ευρουλάκι-ευρουλάκι, για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αποκτήσεις μια ορίτζιναλ μπαρτσελόνα. Και μετά θα στέκεσαι να κοιτάς την ισορροπία, τη θαυμάσια απλότητα, την ιδιοφυία του σχεδιασμού. Τελοσπάντων, ακόμα μαζεύω. Απόλυτο respect.
Chaise Longue (1928) - Le Corbusier, Pierre Jeanneret & Charlotte PerriandΔίπλα στο όνομα του Κόρμπι, τα σχόλια περιττεύουν.
Paimio (1930-31) - Alvar Aalto
Όχι ο πιο αγαπημένος μου σχεδιαστής, αλλά οι κούρμπες του είναι συναρπαστικές.
Butterfly (1938) - Jorge Ferrari-Hardoy, Juan Kurchan & Antonio BonetΠίστευες ποτέ ότι η διπλωτή καρέκλα παραλίας κρύβει ιστορία πίσω της; Μόνο κακό, μια ελαφριά αστάθεια, αν πάρεις την κακή αντιγραφή δηλαδή...
Landi (1938) - Hans CorayΑμέτρητες ρέπλικες στο ΙΚΕΑ και αλλού. "Its perforations reduced weight and allowed water drainage for outdoor use".
Diamond, model n.421LU (1950-52) - Harry Bertoia
Ο ποπός σου θα γίνει δικτυωτός αν κάτσεις στην καρέκλα. Κυκλοφορεί και με μαξιλαράκι, αλλά μπρος στα κάλη, τι είναι ο πόνος;
Respect.
Ξύλινα και καθόλου ποπ, παρόλαυτα είναι λιτά, σοβαρά, κλασικά καθίσματα. Ασχέτως ντιζάιν, μου αρέσει που αυτοί οι δυο σχεδίαζαν μαζί...
Egg (1957-58) - Arne Jacobsen
When it comes to design, in Arne we trust.
Panton (1959-60) - Verner Panton
Panton, forever and ever.
Δεν ορκίζομαι για την άνεση και τη σταθερότητα του καθίσματος, πάντως ψάξε να βρεις να δεις τον τρόπο συσκευασίας με την οποία επωλείτο στην εποχή του.
Garden Egg (1968) - Peter Ghyczy
Η πλαστικούρα και η ποπ κουλτούρα μου αρέσουν, πώς να το κάνουμε. Ετούτο εδώ το πραγματάκι είναι και τρομερά άνετο παρεμπιπτόντως. Και κλειστό, σου'ρχεται να το αγκαλιάσεις... Αριστούργημα!
Bubble chair (1968) - Eero Aarnio
Eero ανίκατε μάχαν. Η αρχική ιδέα ήταν η Ball chair, που είναι ένα σύμβολο εποχής, αλλά και αυτή η Φούσκα θα ήταν υπέροχη να αιωρείται (κι αυτή, κι εσύ) στο dream house που λέγαμε.
Toga (1968) - Sergio Mazza
Μοιάζει με παιδικό καθικάκι αλλά η πλαστικούρα μου αρέσει γενικά. Γλιστερό. Σε έντονο (πχ λαχανί) χρώμα δείχνει καλύτερο.
Djinn series (1965) - Olivier Mourgue
Το χρησιμοποίησε και ο Κιούμπρικ στην Οδύσσεια του Διαστήματος.
Sacco (1968) - Pierro Gatti, Cesare Paolini, Franco Teodoro
Όλοι οι φοιτητές που σέβονται τον εαυτό τους έχουν ένα τέτοιο κάθισμα, μερικοί το κρατούν και για το (όποιο) μετέπειτα σπίτι τους.Blow (1967) - Gionatan de Pas, Donato D'Urbino, Paolo Lomazzi, Carla Scolari
Παιχνιδιάρικη και γλιτσερή (στη ζέστη).
Seconda (1982) - Mario Botta
Η πλάτη σου πονάει πολύ μετά το κάθισμα σε αυτή την καρέκλα, πολύ όμως. Εκτός αν επισυνάψεις μηχανάκι μασάζ...
Rose (1990) - Masanori Umeda
Γιαπωνέζικη επιστροφή στη φύση
W.W. Stool (1990) - Philippe Starck
Πίνεις το ποτό σου και φλερτάρεις μισο-όρθιος, σε πλήρη εγρήγορση.
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007
Η Madonna, λίγο τζίντζερ, το φινόκιο κι ο J.G. Ballard *
Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα στη ζωή. Όπως ας πούμε, να κάψεις το φαγητό που περιμένουν 20 άτομα να φάνε. Ή να μην το πετύχεις καθόλου, και να μην τρώγεται, καμένο or not.
Και έμαθα να χρησιμοποιώ και το φινόκιο ή έστω να κρατήσω στη γευστική μου μνήμη, για μελλοντική αναφορά, αυτή την ευωδιά γλυκάνισου, σαν κριτσανιστό χόρτο με γεύση ούζου. Ε καλά, το τζίντζερ καιρό τώρα το έχω βάλει στη γαστρονομική μου λίστα, αν και θέλει προσοχή στη χρήση, γιατί οι υπερβολές αντί να δώσουν τσαχπινιά στο φαί, το μετατρέπουν σε μια πικρόξινη εμπειρία (μακριά από εμάς!).
Το χαλάζι πέφτει έξω, το ράδιο μεταδίδει ειδήσεις για επικείμενες πλημμύρες στον Έβρο και σκέφτομαι την Πλημμύρα του Μπάλαρντ που διαβάζω κατά σύμπτωση αυτή την εποχή. Μια πιο δραματική μετάφραση – ακριβέστερη απόδοση της περιγραφόμενης κατάστασης δηλαδή - θα ήταν η λέξη προς λέξη, πνιγμένος κόσμος, αλλά ας μην κρίνω τον μεταφραστή προτού ολοκληρώσω την ανάγνωση.
Τι πιο άσχετο να σκεφτεί κανείς, από το γεγονός ότι η Μαντόνα έχει γράψει ένα τραγούδι με τίτλο Drowned World, αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτό σκέφτηκα εγώ. Οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι οι αγχωτικές σκέψεις. Και η αυριανή επιστροφή στη δουλειά.
Όσες μέρες άδειας και να πάρεις, ποτέ δεν ξεκουράζεσαι, να άλλο ένα αξίωμα, άλλο ένα θραύσμα που έρχεται να ενωθεί με τη μεγάλη θάλασσα της συνολικής μνήμης.
…και μπορώ να συνεχίσω να γράφω ασυναρτησίες, αλλά ας σταματήσω εδώ. Α, ας προσθέσω το τραγούδι που ακούω συνέχεια αυτές τις μέρες, με αυτόν τον καιρό: σε αυτή την εκτέλεση.
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007
Things established from watching "Lust, Caution":
1. Η κινέζικη μουσική είναι αποκρουστική, αλλά όχι αποκρουστικότερη από τη γιαπωνέζικη.
2. Η πρωταγωνίστρια έχει jumbo-jet size θηλές.
3. Το κόκκινο κραγιόν είναι must για γυναίκες με λευκή επιδερμίδα και μαύρα μαλλιά.
4. Χρειάζεται εξυπνάδα για να κερδίσεις στο μα-τζονγκ.
5. Ο άντρας, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είναι ερωτευμένος και να πάρει μπρος, κάνει τις πιο άγαρμπες μαλακίες του κόσμου.
6. Ο άντρας όταν συνειδητοποιήσει ότι είναι ερωτευμένος, γίνεται πλαστελίνη στα χέρια της γυναίκας (αλλά τότε είναι συνήθως πολύ αργά για εκείνη).
7. Μια γυναίκα ερωτευμένη, τίποτα δε μπορεί να εμποδίσει αυτήν και την αποφασιστικότητά της.
8. Η γυναίκα πεθαίνει για έναν άνθρωπο, ο άντρας για ένα ιδανικό;
9. Πάντως, η γυναίκα φεύγει πιστή στις δικές της αξίες, ο άντρας μένει, δεν πεθαίνει, αλλά παύει και να ζει… (Ο άλλος δε άντρας, έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε.)
10. Διαμαντένιο δαχτυλίδι μεγέθους αυγού ορτυκιού: ένα κραυγαλέο σύμβολο αυταπάτης ενός έρωτα χωρίς αύριο.
11. Η μόνη ειλικρινής στιγμή του ζευγαριού είναι η σκηνή του τραγουδιού της κοπέλας.
12. Η ταινία είναι εικαστικά άψογη, δραματουργικά περίπλοκη, αλλά δε φτάνει ούτε στο μισό τη σπαρακτική απλότητα και την αμεσότητα της συγκίνησης του Brokeback Mountain.
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007
Qu'est-ce que c'est le beaujolais nouveau?
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007
what do gentlemen prefer?
Έχει και κάποια άλλα ενδιαφέροντα πραματάκια, όπως ένα άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα, απ’όπου αντιγράφω: «Προσωπικά – αλλά θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες γυναίκες – οι απαιτήσεις μας δεν έχουν αλλάξει παρά την προπαγάνδα των περιοδικών. Δεν επιθυμούμε έναν ντεκορατέρ, στυλίστα, ειδικό του γυναικείου οργασμού και σεφ σε ένα περιτύλιγμα. Θέλουμε προσοχή και προστατευτικότητα. Όσο αυτόφωτες και να παρουσιαζόμαστε, όσο σίγουρες για τον εαυτό μας και αν δείχνουμε, τόσο πιο πολύ ψάχνουμε ασφάλεια. Λίγο αγκαλίτσα, καμιά τρυφερή κουβέντα, κάποιον να κατεβάζει τα σκουπίδι για να μην κουραζόμαστε. Να μας βρίσκει όμορφες και να μας το λέει πού και πού.» Ουφ, δάκρυσα, ποτέ δεν θα μπορούσα να τα συμπυκνώσω τόσο ωραία. Αλλά διαβάζει κανείς ή κοιτάει τη διπλανή σελίδα, με το ποδόσφαιρο;
Επίσης έχει και ένα ωραίο ρεπορτάζ για την ψαραγορά του Τόκιο (θα ήθελα να το επισκεφθώ αυτό το μέρος), και άλλα διαβαστερά θέματα. Και καθόλου γυμνές! (επαναλαμβάνω, είναι ανδρικό περιοδικό)
Κυριακή μεσημέρι, στους δρόμους
Αυτός ο δρόμος νομίζω είναι ο πιο grand της Αθήνας, και μερικές παλιές πολυκατοικίες είναι τρομερές (που είναι μια φωτογραφική μηχανή όταν τη χρειάζεσαι;).
Ψιχαλίζει, αλλά έφτασα στο Μέγαρο, ο χώρος της έκθεσης είναι μίζερος, νομίζω και κακοφωτισμένος. Τα έργα άσχημα τοποθετημένα, οι διάδρομοι τόσο στενοί που πρέπει να περιμένεις τον άλλο να περάσει, ή να σπρωχτείς εσύ πρώτος, οι Κλιμτ είναι φωτοτυπίες, αλλά χαίρομαι που ξαναβλέπω τα αισθησιακά γυμνά του Egon Schiele, και όχι μόνο αυτά φυσικά. Ο Oskar Kokoschka όμως είναι μια αποκάλυψη για μένα, ειδικά οι αφίσες του μου αρέσουν πάρα πολύ.
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007
Σάββατο πρωί, στο σπίτι
Φτιάχνω καφέ και παίρνω το βιβλίο μου, κάθομαι μόνη ακόμα στην κουζίνα και είναι ήσυχα και ωραία.
Πάντως το σαββατιάτικο πρωινό είναι ωραίο. Τόσο νωρίς έχει ακόμα ησυχία.
Τελευταία το έχω ρίξει στο διάβασμα. Δηλαδή, για τα δικά μου δεδομένα και μετά από αξιοσημείωτο διάστημα αποχής, έχω βγάλει τα ματάκια μου. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει το σύνολο αυτών που διάβασα, ξαναβρήκα όμως την επιθυμία για διάβασμα αυτή καθεαυτή.
Κρύωσα για δεύτερη φορά τον ίδιο μήνα και ακόμα δεν έχει μπει χειμώνας. (Παρεμπιπτόντως, κάνει απαίσιο καιρό, έχει απαίσια υγρασία.) Πέρσι το σκορ ήταν νομίζω 4 φορές σε 3 μήνες, από τα χριστούγεννα και μετά.
Η μητέρα μου φυσικά φώναζε που ξαναρρώστησα και βρήκε ακόμα μία ευκαιρία να μου πει α) ότι δεν τρώω αρκετά (γενικά) β) ότι δεν τρώω αρκετά φρούτα (συγκεκριμένα) γ) ότι δεν τρώω πια βραστά αυγά. Η μαμά πιστεύει ότι στο βραστό αυγό κείται κάποια μυστηριώδης και μεγαλειώδης δύναμη, το αντίθετο του κρυπτονίτη δηλαδή, ή ακριβώς η περίπτωση του σπανακιού για τον Ποπάι, και έτσι αν φας το βραστό αυγουλάκι σου δίνει ευεξία, δε σε παχαίνει και σε χορταίνει.
Μετά τις βροχές και τώρα με τον ηλίθιο καλοκαιρινό καιρό, τα λουλούδια χαίρουν άκρας υγείας και ό,τι νέο είχα φυτέψει, φυτρώνει και επαυξάνεται. Καλό αυτό, μέχρι τη στιγμή που, ποτίζοντας, ανακάλυψα μια τεράστια ακρίδα γαντζωμένη πάνω σε ένα παχύ φύλλο της αλόης. Μιλάμε για ολόκληρο ζώο, σαν μικρό πουλί, να με «κοιτάει» υποψιασμένο μέσα από τη νταρθ βέιντερ πανοπλία του.
Μερικές φορές σκέφτομαι αν προσπαθώ για πράγματα που είναι μακράν πέρα των ικανοτήτων μου. Καλύτερα, σκέφτομαι αν είναι σωστό (και όχι βλάσφημο, εκτός από ουτοπικό) να προσπαθώ για τέτοια πράγματα. Μετά σκέφτομαι αν όλη η ζωή είναι μια βλάσφημη προσπάθεια να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να γίνουμε κάτι καλύτερο, να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.
Σινεμά, σινεμά, έχω καιρό να πάω σινεμά. Υπάρχουν τόσες ταινίες, κάποιες που ήθελα και δεν πρόλαβα, κάποιες που θέλω, αλλά με ερωτηματικό. Δε μου κάνει καρδιά να δω Μουνγκίου, αν και ακούγεται ενδιαφέρον, ο Κρόνεμπεργκ φαίνεται βαρετός στο τρέιλερ, Ελ Γκρέκο με τίποτα, Εσείς οι ζωντανοί ναι, αλλά ήθελα να έχω δει και την προηγούμενη ταινία του πρώτα, γουστάρω Τζόντι Φόστερ, αλλά τη θάψανε την ταινία. Έκδοση Κρατουμένου; Ίσως... Ίσως και Προσοχή: Πόθος.
i was given just one wish
There is no room where I can go and
You've got secrets too
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007
Σε μια μακρινή παραλία
Μα τι σχέση έχει η υπόθεση με το αν ένα βιβλίο (ή ταινία, ή θεατρικό) είναι καλό;
Λέω λοιπόν, διάβασα το βιβλίο «Στην Ακτή» του Ιαν ΜακΓιούαν και μου άρεσε.
Ναι; Και τι υπόθεση έχει;
Εεε, ένα ζευγάρι που την πρώτη νύχτα του γάμου του δεν ξέρει πώς να «το» κάνει και ζει σε μια περίεργη εποχή, και ε, μπλα μπλα, και τα πράγματα γίνονται ανείπωτα περίπλοκα, και χρμφ, ουφ, ξενέρωσα…
Γενικά, δεν μου αρέσει να λέω - και πόσο μάλλον να εξηγώ - υποθέσεις. Δεν τις διαβάζω καν. Δεν θέλω να τις διαβάζω, μου χαλάει και μέρος της συνολικής απόλαυσης.
Όταν είναι να επιλέξω βιβλίο (ή ταινία, ή θεατρικό), με ενδιαφέρουν οι συντελεστές, οι συμμετέχοντες, ο τίτλος, το εξώφυλλο, η άποψη ενός φίλου, η αύρα του όλου εγχειρήματος. Δεν διαβάζω ποτέ το «δυο λόγια για το έργο».
Τελοσπάντων, το «Στην Ακτή» μου άρεσε, κι ας μην έχει καμιά σπουδαία υπόθεση. Έχει όμως μια σπουδαία πρόταση, τη δεύτερη του βιβλίου: «Μα ποτέ δεν είναι εύκολο».
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007
neubauten?
http://www.mmw.no/
Singing Ringing Tree (a musical sculpture)
Burnley, Lancashire, UK
www.tonkinliu.co.uk
Rotating Tower
Gardens by the bay, Supertrees
Singapore
(exp.comp. 2010)
London
(unbuilt)
more ideas: markmag