Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Qu'est-ce que c'est le beaujolais nouveau?

Προσκλησούλες και ενημερωτικά κατέφθασαν, ότι πλησιάζει η 3η Πέμπτη του Νοέμβρη, κάντε τις παραγγελιές σας. Τι εννοεί ο ποιητής;
Οι Γάλλοι, αυτοί οι ύπουλοι μαρκετίστες, έχουν καθιερώσει τη συγκεκριμένη ημέρα για να θέτουν σε κυκλοφορία το πιο νέο κρασί της χρονιάς, το Beaujolais Νouveau. Και μιλάμε για γεννοφάσκια, αν αναλογιστείς ότι ο τρύγος λαμβάνει χώρα από το καλοκαίρι και μετά.
Το κρασί αυτό προέρχεται από την ποικιλία σταφυλιού gamay, η οποία έχει βρει το σπιτάκι της στην περιοχή του Beaujolais, στην ανατολική πλευρά της Γαλλίας - στο νότιο άκρο της Βουργουνδίας, για τους οινογνώστες.
Η ποικιλία αυτή σε συνδυασμό με μια τεχνική οινοποίησης που λέγεται maceration carbonique (τα σταφυλάκια τοποθετούνται ολόκληρα και όχι σπασμένα σε δεξαμενή φουλαρισμένη με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά καλύτερα να αφήνεις στους χημικούς τέτοιες περιγραφικές αβρότητες) δημιουργεί κρασιά με χαρακτηριστικά φρουτώδη αρώματα, ευκολόπιοτα, χωρίς σπουδαίες τανίνες (η πικρίλα και το μούδιασμα σε δόντια και ουρανίσκο), φευ, χωρίς και σπουδαίες προοπτικές παλαίωσης.
Τουτέστιν, κάλεσε τους φίλους σου και πιείτε το τώρα, άντε και μέχρι τις Γιορτές.
Ή κάνε μια δική σου γιορτή με αφορμή το κρασί αυτό, λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι.
Εντάξει, δεν είναι και ρετσίνα το μποζολέ, απλά δεν προσφέρεται για βαθυστόχαστες οινικές αναλύσεις. Αντίστοιχα κρασιά παράγονται και στην Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο, αλλά διαφορετικές ερυθρές ποικιλίες και ομολογώ ότι μερικά παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ορισμένα γαλλικά.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό κρασί πίνεται δροσερό. Είναι δε ωραίο και σαν απεριτίφ, χωρίς απαραίτητα τη συνοδεία φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: