Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

mr Piano man

Ρίξε μια ματιά στο γραφείο του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, στη Γένοβα:


Νομίζω ότι είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, από πλευράς χώρου εγασίας, το γραφείο είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου και σου δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να βουτήξει μέσα στη θάλασσα.
Περισσότερες και καλύτερες φωτογραφίες του έργου αυτού, αλλά και όλων των σημαντικών έργων του Πιάνο, υπάρχουν στο επίσημο και πολύ καλοφτιαγμένο site του αρχιτέκτονα.
Έχοντας ρίξει μια πρώτη ματιά σε φωτογραφίες κτηρίων (ή μάλλον αρχιτεκτονημάτων, όπως στην περίπτωση του Kansai International Airport στην Ιαπωνία, ή του Jean-Marie Tjibaou Cultural Center στη Νέα Καληδονία) του Piano, δεν είχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα.



Όντας και αρκετά άσχετη από αρχιτεκτονική, θα έλεγα μάλιστα ότι εκτός από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, δεν είχα βρει άλλο έργο που να τραβάει αμέσως την προσοχή και να σε κάνει να πεις, «α, να ένα κτήριο του Πιάνο» (άσε που το συγκεκριμένο το έχει κάνει μαζί με τον Richard Rogers).



Παρακολουθώντας όμως τον ίδιο τον αρχιτέκτονα να παρουσιάζει τα διάφορα ανά τον κόσμο projects του, και κυρίως, να εξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από τη σύλληψη και δημιουργία τους, είδα με διαφορετικό μάτι τη δουλειά του και ενθουσιάστηκα από την προσοχή στις ελάχιστες λεπτομέρειες ενός μεγάλου έργου, καθώς και την προσπάθεια πίσω από κάθε έργο ώστε να είναι διαφορετικό από το άλλο, πάντα όμως σε σύμπνοια με το περιβάλλον του και τον στόχο που εξυπηρετεί.
Συν τοις άλλοις, ο Piano μου φάνηκε και καλός ομιλητής - μόνο η προφορά του στα αγγλικά ήταν κάπως κουραστική για να τον παρακολουθείς με άνεση. Μου άρεσε που άρχισε μιλώντας περί γειτνίασης της γενέτειρας του, Γένοβας, με την Αθήνα, αναφέροντας ως συνδετικό κρίκο τη θάλασσα της Μεσογείου, την οποία λατρεύει. Και φυσικά, το φως του ήλιου, που είναι τόσο χαρακτηριστικό στοιχείο στη ζωή των δύο αυτών τόπων.
Αν και 72 ετών, μιλούσε με ενθουσιασμό για την αρχιτεκτονική, σαν να ήταν περιπέτεια, ή μάλλον, ήταν ενθουσιώδης ακριβώς επειδή η αρχιτεκτονική είναι περιπέτεια.
Από τις απίστευτες δυσκολίες της δημιουργίας ενός αεροδρομίου πάνω σε ένα τεχνητό νησί (Kansai Airport), της ανακαίνισης αλλά και επέκτασης της Morgan Library στο ιστορικό κέντρο της Νέας Υόρκης («ανάμεσα σε κτήρια τόσο παλιά, που αναλογικά για τους αμερικάνους, είναι κάτι σαν παρθενώνας»), την αναδόμηση της Potsdamer Platz στο Βερολίνο, μέχρι το τωρινό ζητούμενο, αυτό της επίτευξης της «καλής θέας» (bellavista) σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη και χωρίς θέα περιοχή όπως η Καλλιθέα και το Φάληρο, όπου σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα γίνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα στεγάσει την νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.



Εξαιρετικά μεγαλόπνοο έργο και μακάρι να γίνουν όλα τόσο ωραία, από αισθητική, περιβαλλοντική και λειτουργική άποψη (αλλά αυτό συνήθως παραμένει ευχή στην Ελλάδα…)

Τελοσπάντων, ας επιστρέψω στον Piano, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρά την έννοια της «διαφάνειας» των κτηρίων, με την έννοια της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου με τον περιβάλλοντα χώρο, όπως ας πούμε στα γραφεία-ουρανοξύστη της “New York Times” (η εφημερίδα της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, στη καρδιά του κέντρου της πόλης αυτής, τι ωραία ιδέα), το Beyeler Foundation Museum στην Ελβετία, αλλά και το μουσείο για την Menil Collection και την γκαλερί Cy Twombly στο Τέξας.


Ο αρχιτέκτονας όμως πρέπει να είναι και ανθρωπολόγος, να αντανακλά τη φύση, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου στο έργο του, όπως στην περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου στη Ν. Καληδονία, ή του Κέντρου Paul Klee στη Βέρνη.
Και βέβαια, να εφαρμόζει τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, μπας και υπάρξει κάποια εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουμε φτάσει σήμερα… Ας πούμε, η στέγη της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, είναι καλυμμένη άκρη-ως-άκρη από γηγενή φυτά που δεν χρειάζονται άρδευση και που, αν κατάλαβα καλά από την προφορά του Πιάνο, σε συνδυασμό με τα υλικά και τον σχεδιασμό του φωτισμού και εξαερισμού του κτηρίου, κάνουν περιττή τη χρήση κλιματιστικού – κάτι σχεδόν ανήκουστο στις ΗΠΑ και δη στην Καλιφόρνια.


Είπε και άλλα πολλά ο Renzo Piano που δεν τα θυμάμαι τώρα. Η ομιλία του για τα έργα που έχει ήδη δημιουργήσει, αλλά και η παρουσίαση των σχεδίων του για τα ελληνικά έργα της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής ομολογώ ότι με συνεπήραν. Ο συμπαθής Ιταλός σε ενέπνεε να συμμετέχεις οικιοθελώς στο όραμά του, έκανε απόλυτα κατανοητή τη φιλοσοφία του και άφησε έναν αέρα ευγένειας και ήρεμου, ανθρώπινου κοσμοπολιτισμού.

Πριν καν προλάβει να κατέβει από το βάθρο όμως, ο Πιάνο γιουχαΐστηκε εντόνως από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, όπου έλαβε χώρο η παρουσίαση, κρατώντας ένα τεράστιο κόκκινο πανό με συνθήματα κατά της τσιμεντοποίησης και υπέρ του πρασίνου και της απόδοσης των δημόσιων χώρων στο λαό.

Δεν νομίζω βέβαια ότι η διαμαρτυρία απευθυνόταν προς τον ίδιο τον αρχιτέκτονα. Ούτε ευσταθεί το περιεχόμενο της προκήρυξης που μοίρασαν τα παιδιά με το πανό, ως προς την παράγραφο που αναφέρει ότι τα έργα στο Φάληρο θα γίνουν χωρίς αισθητική και αρχιτεκτονική παρέμβαση – εδώ λέμε ότι κοτζάμ βραβευμένος και σεβαστός αρχιτέκτονας θα ασχοληθεί με αυτά! Κρίμα που η εκδήλωση έκλεισε με τόσο αγενή τρόπο για αυτόν.
Μάλλον η συγκεκριμένη παράγραφος ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια για τον Βοτανικό, άλλη πληγή κι αυτή, και δεν αναφέρομαι στο γήπεδο.
Κατά τ’άλλα, το φυλλάδιο που μοιράστηκε έγραφε σωστά πράγματα, ωστόσο τα μικρόφωνα έκλεισαν, το τιμώμενο πρόσωπο φυγαδεύτηκε και κανένας διάλογος ή ερωταπαντήσεις δεν υπήρξε.
Μένει να δούμε σε έξι περίπου χρόνια αν θα μπορούμε να βολτάρουμε πάνω στη μακριά προμενάδα που θα οδηγεί ευθεία φάτσα στη θάλασσα, καθώς θα περιμένουμε να αρχίσει η παράσταση της Λυρικής, και που η όπερα δεν μ’αρέσει, αλλά αν γίνει τόσο καλό το μέρος όπως περιέγραψε ο αρχιτέκτονας, κάθε απόγευμα εκεί θα βρίσκομαι.

computer, not o.k.

Ερωτήσεις/παρατηρήσεις σχετικά με υπολογιστές που μου κάνουν στο γραφείο, και μου φαίνονται αστείες (αλλά δεν είμαι κομπιουτεράς, ούτε προγραμματίστρια):
  • Ξέρεις μια μάρκα Dell; Μου πήραν τον παλιό υπολογιστή (οκτώ ετών, με οθόνη-μπαούλο) και μου έφεραν αυτόν τον φλατ, αλλά νομίζω η ανάλυση δεν είναι το ίδιο καλή.
  • ΣΟΣ, μπορείς να έρθεις να με βοηθήσεις; Θέλω να τυπώσω ένα έγγραφο και μου βγάζει «είναι μόνο για ανάγνωση»!
  • Μου βγαίνει μια γραμμή στη δεύτερη σελίδα, αλλά έχει τόσο χώρο στην πρώτη, πώς να την ανεβάσω επάνω; (πατώντας delete; backspace;…)
  • Τα 24 μέγκαμπαιτ δεν είναι περισσότερα από τα 12 γκίγκα;
  • Μα πού πήγαν τα ονόματα; Όχι ρε γαμώτο, είχα γεμίσει τόσες σειρές και τώρα δεν βλέπω τίποτα!! (σε αρχείο εξέλ, με ενεργοποιημένα τα freeze panes)
  • Για να κάνω αντιγραφή ένα κομμάτι από ένα χαρτί και να το βάλω πάνω σε ένα άλλο χαρτί, πρέπει να τα’χω και τα δύο ανοιχτά;
  • Μπορείς να με βοηθήσεις να βρω κάτι στο γκουγκλ; (και τελικά έψαχνε να βρει σε ποιο σημείο – του υπολογιστή; του εξπλόρερ; - να πληκτρολογήσει www, κλπ)
  • Τι θα κάνω τώρα που άλλαξε η χρονιά και δεν έχω «Αρχεία του 2009»;; (ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο φάκελο και να τον ονομάσει αρχεία 2009)
  • Χάλασε ο υπολογιστής, δεν ανοίγει (η παλιά οθόνη είχε ένα «ζουληχτό» κουμπί που αργεί μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάρει μπρος, αλλά ο συνάδελφος το πατούσε απελπισμένος συνέχεια, οπότε δεν έβλεπε κανένα αποτέλεσμα)
  • Το έχεις σπουδάσει το κομπιούτερ, ε;

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

train in vain

…όμως, όποιος έχει μελαγχολίες, μοναξιές, ή απλά αναζητά ανθρώπινη επαφή, ας πάρει τον ηλεκτρικό.
Ο ησαπ κάνει έργα στις γραμμές, για δύο μήνες περίπου. Ο ησαπ φροντίζει να μας φέρνει πιο κοντά, δημιουργώντας ένα μοναδικά αγαπησιάρικο κλίμα με το να αραιώνει αισθητά τα δρομολόγια των τρένων και να σταματάει με τις ώρες σε κάθε σταθμό.
Αγκαλιές, ακουμπήματα, στριμωξίδι. A Whole Lotta Love, Μια Τεράστια Ταλαιπωρία.

…when our friends become successful?

Μερικές φορές έχεις μια αίσθηση μοναξιάς και εγκατάλειψης όταν ένας καλός σου φίλος παντρεύεται. Χαρούμενο κι ευτυχισμένο γεγονός είναι αυτό δηλαδή, αλλά μετά εσύ ξαφνικά σταματάς να μπορείς να παίρνεις τηλέφωνο σπίτι ό,τι ώρα θες, σταματάς να μπορείς να βγαίνεις έστω για ένα καφέ ό,τι ώρα σου έρθει στο κεφάλι, πρέπει να αρχίζεις να γνωρίζεις το έτερον ήμισυ (κι αν δεν τον/την συμπαθείς, τι γίνεται;), πρέπει να αρχίζεις να προγραμματίζεις μακροπρόθεσμα πριν κάνεις κάτι, και γενικά νιώθεις «εμπόδια». Και αρκετή μοναξιά.
Άσε δε όταν αποκτήσει παιδί, αυτό κι αν αλλάζει τα πράγματα. Κι αν είσαι κι εσύ στην ίδια φάση, έχει καλώς, ανταλλάσσετε και κανένα νέο καθώς ανταλλάσσετε δοσομετρητές με το βρεφικό γάλα-σκόνη. Αν δεν είσαι όμως, η μόνη λύση είναι να αναζητήσεις νέους φίλους, κατά προτίμηση ελεύθερους, ή τελοσπάντων που να ακούνε «κατάλογο μάδερκεαρ» και να μην ξέρουν τι σημαίνει αυτό.
Από την άλλη, ενηλικιώνεσαι. Βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλο πράγμα εκτός από σόπινγκ & φάκινγκ. Δείχνεις ενδιαφέρον, αλλά και φέρεσαι πιο τυπικά, έως και συμβατικά.
Πάντως, σίγουρα αρχίζεις και κρατάς κάποιες σκέψεις για τον εαυτό σου.
Ζήλεια; Εγωισμός; Χαίρεσαι για τη χαρά τη φίλου σου, αλλά ταυτόχρονα λυπάσαι για την κάμψη που επέρχεται στη φιλία σου…

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Edge of Seventeen


Καλά, αν ήμουν δεκαεφτά, θα είχα γεμίσει το δωμάτιο μου με αφίσες του.

Μια μέρα άδεια

Μια μέρα άδεια από τη δουλειά - για δουλειές, όχι ξεκούραση. 
Αλλά μια μέρα άδεια από τη δουλειά, μέσα δε στην εβδομάδα, είναι τελικά κάτι σημαντικό. Ήταν τελικά ό,τι πρέπει. Για τη διάθεση. Για να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι.
Βοηθάει κι ο καιρός, τόσος ήλιος, τόσος κόσμος έξω να πίνει καφέ. Καλά, όλος αυτός ο κόσμος στο Μοναστηράκι, άδεια είχε σήμερα; 
Ουφ, τη χρειαζόμουν αυτή τη μέρα.

Lean On Me




Sometimes in our lives we all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there's always tomorrow

Lean on me, when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Til I'm gonna need
Somebody to lean on

Please swallow your pride
If I have things you need to borrow
For no one can fill those of your needs
That you don't let show

Lean on me, when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Til I'm gonna need
Somebody to lean on

If there is a load you have to bear
That you can't carry
I'm right up the road
I'll share your load
If you just call me

So just call on me brother, when you need a hand
We all need somebody to lean on
I just might have a problem that you'd understand
We all need somebody to lean on

Lean on me when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
Till I'm gonna need
Somebody to lean on


Από όλες τις εκτελέσεις (...αυτές που έχω ακούσει), αυτή μ’αρέσει περισσότερο.
Σε μία από τις γιορτές για τον Ομπάμα, το τραγούδησε και η Mary J.Blige, όχι άσχημα.
Άσχετο, αλλά μου άρεσε που ο νέος πρόεδρος σηκώθηκε και χτυπούσε τα χέρια του στο ρυθμό, όσο ο S.Wonder έπαιζε το Higher Ground. Για να δούμε τι θα δούμε.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Oh... i've had it up to here




(Oh...am I making myself clear?)

έτσι, για αλλαγή

Μου έλεγες ότι φταίει η Λ. για τη συμπεριφορά του N. Τόσα χρόνια δεν επιχείρησε ποτέ να τον αλλάξει.
Ότι για όλες τις παραξενιές, αγένειες, βλακείες, φταίει εκείνη που δεν τον συγκράτησε. Όχι, δεν προσπάθησε αρκετά να τον αλλάξει.
Γιατί, οι άνθρωποι αλλάζουν. Πώς δεν το είχα σκεφτεί, αν βάλεις το σωστό πρόγραμμα, πατήσεις το σωστό κουμπί και βάλεις νέο κωδικό, αλλάζουν.
Όπως λέει και η έρευνα που διάβασα στην εφημερίδα, αν κάνεις παρέα με υπέρβαρους, θα γίνεις κι εσύ υπέρβαρος, αν κάνεις παρέα με gym-freaks σε λίγο θα γίνεις τζέιν φόντα. So not true, τόσο μα τόσο άκυρο, που μου σπάει τα νεύρα.
Όπως μου τη δίνουν και οι λακκούβες στο δρόμο, σμπαράλια το έκανα το αυτοκίνητο. Λακκούβες και σέλινα, ματσάκια από σέλινα σε μεγάλο μήκος του δρόμου, σαν σκόρπια άκρα ζώου, από δω κι από κει. Τρομακτικά στην αρχή, οδηγείς και δεν μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτό που πρόκειται να πατήσεις.
Πιο πάνω τα ματσάκια έχουν διαμελισθεί στα φύλλα τους και βλέπεις ένα σωρό φύλλα σαν πράσινο χαρτοπόλεμο να σκορπίζονται παντού στο δρόμο, στα αυτοκίνητα. Νυστάζω και βαριέμαι τόσο πολύ, θα θελα να πάρω τα χέρια από το τιμόνι.
Αυτό κι αν θα ήταν αλλαγή.
Ίσως μέχρι ένα σημείο να επηρεάζονται, αλλά μέχρι εκεί το πολύ…

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Γεναριάτικες ακεφιές

If I could throw this
Lifeless lifeline to the wind
Leave this heart of clay



Είναι μια γάτα στην πίσω ταράτσα που κλαψουρίζει σαν άνθρωπος, σα μικρό παιδί (ή σα Μανιάτισσα μοιρολογίστρα που έχει καταπιεί ήλιον). Σου ραγίζει την καρδιά (και κάπως σου σπάει τα νεύρα).
Είναι δυο μέρες εκεί, δε λέει να φύγει. Πρέπει να ανέβηκε από κάποιο κλιμακοστάσιο, αλλά τώρα όλες οι πόρτες είναι κλειστές και δεν μπορεί να πάει πουθενά.
Την κοιτάω, την καλώ, πλησιάζει προς το μπαλκόνι. Της έβαλα γάλα σ’ένα μπολάκι, δεν κατέβηκε. Της άφησα λίγο ζαμπόν στα πλακάκια, πήδηξε, το έφαγε και ξαναλούφαξε στην πίσω ταράτσα.
Δε φεύγει, μόνο κάθεται εκεί και κλαψουρίζει. Αύριο λέμε να φωνάξουμε τη φιλοζωική.


If I could, you know I would
If I could, I would

Let it go...

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009