Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

keywords: θων, βουλγαράκης, vovos

15/10/08 18:57
Παρά τις παρεμβάσεις του ΣτΕ
Νομιμοποιήθηκε το κτίριο στο κτήμα Θων στους Αμπελοκήπους

Νόμιμο έκρινε η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το κτίριο που έχει ανεγερθεί στο κτήμα Θων (διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας) στους Αμπελοκήπους, ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1880 από τον Ερνέστο Τσίλερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η άδεια νομιμοποίησης εκδόθηκε από την πολεοδομία στις αρχές του 2007, βάσει απόφασης (με ημερομηνία 7/4/2006) του πρώην υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.
Ο κ. Βουλγαράκης, με βάση την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, ενέκρινε «από την άποψη του αρχαιολογικού νόμου τη μελέτη ανέγερσης πολυωρόφου κτιρίου», αφού «με τον όγκο, το ύψος και τη μορφή του δεν προκαλεί έμμεση βλάβη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Θων, ενώ με τη διαμόρφωση πέριξ του ναού αναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον του και προβάλλεται στον χώρο σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή».
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε παρέμβει στην υπόθεση δύο φορές, με αρνητικές -ως προς την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου- αποφάσεις.
Με την πρώτη απόφασή του, είχε ακυρωθεί η οικοδομική άδεια λόγω ασυμφωνίας των σχεδίων και του πραγματοποιηθέντος κτιρίου. Με τη δεύτερη απόφαση ακυρώθηκε η ρύθμιση του 2003 του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με την οποία τροποποιήθηκε το σχέδιο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και καθορίστηκαν οι χώροι πράσινου, παρά την αντίθεση των τοπικών φορέων.
Newsroom ΔΟΛ


in.gr




Νομιμοποίηση εν κρυπτώ στο κτήμα Θων
15/10/2008

Αγνοώντας δύο αποφάσεις του ΣτΕ, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες σε νομιμοποίηση του οκταώροφου αυθαιρέτου της εταιρίας "Μπάμπης Βωβός" στο κτήμα Θων.
Το κτίριο χτίστηκε σε έκταση πρασίνου και κυριολεκτικά "σκεπάζει" το διατηρητέο ναΐσκο του Αγίου Νικολάου (χτισμένος το 1880 από τον Ερνέστο Τσίλερ), ενώ η απόφαση νομιμοποίησή του έγινε γνωστή τυχαία, χάρη σε μία λανθασμένη απάντηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων σε αίτημα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.
Όπως προκύπτει, η εταιρία "Μπάμπης Βωβός" έκανε αίτηση νομιμοποίηση του αυθαιρέτου μετά την απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, η οποία κρίνει ότι το πολυώροφο κτίριο όχι μόνο δεν επηρεάζει το ναό, αλλά "αναβαθμίζει το άμεσο περιβάλλον σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση".
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων καταγγέλλει ότι ο κ. Βωβός είχε πάρει την αρχική του άδεια χάρη σε μία "φωτογραφική" απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, που επέτρεπε συγκεκριμένα στον κ. Βωβό να χτίσει στο κτήμα Θων.
Την απόφαση αυτή ακύρωσε ο ΣτΕ, καθώς το κτίριο που τελικά χτίστηκε εκεί δεν ακολούθησε τα σχέδια που είχαν τότε υποβληθεί.
Από την πλευρά της η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ και έσπευσε να νομιμοποιήσει το κτίριο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν στο μεσοδιάστημα της αλλαγής της ηγεσίας στο δήμο Αθηναίων, στις αρχές του 2007.


skai.gr





Κτήμα Θων: προσφυγή των κατοίκων και για τη νέα άδεια
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σε μια απόφαση του υπουργού Πολιτισμού φαίνεται πως βασίστηκε η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων για να παρακάμψει δύο παρεμβάσεις του ΣτΕ, και στις αρχές του 2007 εξέδωσε «άδεια νομιμοποίησης» για το ήδη κατασκευασμένο κτίριο στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο γνωστό ως κτήμα Θων, όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου.
Η αποκάλυψη έγινε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πολεοδόμο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, αντιπρόεδρο του πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου κέντρου Αμπελοκήπων, που κατήγγειλε ότι, αν και από το 2004 με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είχε ανακληθεί η οικοδομική άδεια, στο συγκεκριμένο κτίριο εξακολουθούν να στεγάζονται υπηρεσίες δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή και για τη νέα άδεια.
Με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ είχε ακυρωθεί η οικοδομική άδεια λόγω ασυμφωνίας των σχεδίων και του πραγματοποιηθέντος κτιρίου. «Υπήρχαν και άλλοι λόγοι για ακύρωση, αλλά το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί παραπάνω με το θέμα», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, που πρόσθεσε ότι με τη δεύτερη απόφαση ακυρώθηκε η ρύθμιση του 2003 του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με την οποία τροποποιήθηκε το σχέδιο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και καθορίστηκαν οι χώροι πράσινου, παρά την αντίθεση των τοπικών φορέων.
Στην απόφαση της 7/4/2006 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, με βάση την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, ενέκρινε «από την άποψη του αρχαιολογικού νόμου τη μελέτη ανέγερσης πολυωρόφου κτιρίου», γιατί, όπως συνεχίζει «με τον όγκο, το ύψος και τη μορφή του δεν προκαλεί έμμεση βλάβη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Θων, ενώ με τη διαμόρφωση πέριξ του ναού αναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον του και προβάλλεται στον χώρο σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή». Παράλληλα, συγκροτούσε επιτροπή για εικαστική παρέμβαση με δαπάνες της κατασκευάστριας στον μεσότοιχο της πολυκατοικίας στην αρχή της Κηφισίας. Να σημειωθεί ότι το ίδιο το εκκλησάκι, που κατασκευάστηκε σε σχέδια Τσίλερ, είναι χωρίς συντήρηση...
Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει προχωρήσει μελέτη για την ανάπλαση των Κουντουριώτικων και της ευρύτερης περιοχής (Προσφυγικά κ.λπ.), ενώ το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά αποσπασματικά σε μελέτη βύθιση της Αλεξάνδρας στο ύψος του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ.
Θεωρούν ότι η βιασύνη συνδέεται με τα σχέδια για υπόγειο γκαράζ και ζητούν ενημέρωση για να τοποθετηθούν στην παρέμβαση. Εκφράζουν, επίσης, ερωτήματα για το αν έχει εκδοθεί άδεια για το πολυώροφο κτίριο που κατασκευάζεται πίσω από τον Αρειο Πάγο, σε έκταση που στο ΓΠΣ αναφέρεται ως κοινόχρηστο πράσινο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008


enet.gr





Κήρυξαν νόμιμο το αυθαίρετο στο κτήμα Θων Βουλγαράκης και δήμος


Το οκταώροφο αυθαίρετο της εταιρείας «Babis Vovos» στο άλλοτε κτήμα Θων, νομιμοποιήθηκε «αθόρυβα» τον Ιανουάριο του 2007 από την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη (ότι όχι μόνο δεν επηρεάζει τον χώρο πέριξ του διατηρητέου ναού του Αγίου Νικολάου Θων, αλλά και τον αναβαθμίζει).
Το κτίριο είχε κηρυχθεί, με δύο αποφάσεις, αυθαίρετο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο αυθαίρετο κτίριο στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Hμερομηνία : 15/10/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr/


ekathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: