Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

ντομ μιέλνικαβα (το σπίτι του Μέλνικοφ)


Melnikov House (1929) – Moscow, Russia
Architect: Константин Степанович Мельников
Materials: bricks, glass

Το κτήριο αποτελείται από δύο λευκούς κυλίνδρους που διαπλέκονται εσωτερικά μέσω μιας ελικοειδούς σκάλας. Οι τοίχοι είναι κατάστικτοι από εξαγωνικά παράθυρα που κάνουν το οίκημα να μοιάζει με ευμεγέθη κυψέλη - συνολικά 200 παράθυρα και ανοίγματα πλημμυρίζουν με φως το σπίτι (που ήταν χώρος διαμονής αλλά και εργασίας του καλλιτέχνη), ενώ κάποια δωμάτια έχουν σφηνοειδή μορφή.

Ακούγεται περίπλοκο, ωστόσο εκτός από μια μοναδική στιγμή έμπνευσης, ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής οφείλεται και στην έλλειψη (ή κρατική διανομή με το δελτίο) βασικών πρώτων υλών, όπως ξύλο, τούβλα, γυαλί. Ο ίδιος ο Melnikov πρότεινε στο σοβιετικό καθεστώς ένα παρόμοιο τρόπο κατασκευής οικοδομικών συγκροτημάτων και πολυκατοικιών, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Περίεργο είναι έτσι κι αλλιώς που ένας πολίτης, ένας ιδιώτης, σχεδίασε ο ίδιος και κατασκεύασε το δικό του σπίτι, εκείνη την κομμουνιστική εποχή στη Σοβιετική Ένωση. Ευτυχώς που το αντιπροσωπευτικό αυτό δείγμα ρωσικής κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής επιζεί ακόμα μέχρι τις μέρες μας, στο κέντρο της Μόσχας.



www.muar.ru
http://arts.guardian.co.uk/features/story/0,,1580263,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Melnikov

Δεν υπάρχουν σχόλια: