Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

what is spirulina?

"Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι ένα φαγώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή.
Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, και αποτελεί εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που μας έχει δώσει η φύση. Έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%), σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10 - 15%.
Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη.
Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη (50 - 70%), λιπίδια (5 - 7%), σάκχαρα (15 - 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει: Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, Βήτα Καροτίνη, Αντιοξειδωτικά, Λιπαρά οξέα (βίΑ), Χλωροφύλλη."

"Η σπιρουλίνα είναι μία αθάνατη μορφή ζωής η οποία ανανεώνει τον εαυτό εδώ και 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αυτό το θαυματουργό φυτό είναι πράγματι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης Γη. Καταλαμβάνει μία μοναδική θέση στο φυτικό βασίλειο. Η σπιρουλίνα προέρχεται από την πρώτη στον κόσμο φυτοσυνθετική μορφή ζωής. Αυτό που καθιστά την σπιρουλίνα πραγματικά μοναδική σε σχέση με τα άλλα φυτά είναι ότι τα διατροφικά συστατικά που περιέχει αυτό το φυτό -θαύμα είναι άμεσα και εξ ολοκλήρου εύπεπτα.
Η χλωροφύλλη είναι σχεδόν ταυτόσημη στην μοριακή της δομή με την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη γι' αυτό και συχνά ονομάζεται 'πράσινο αίμα'.
Αν και αναφορές για την κατανάλωση της σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, όπως από τους Αζτέκους στο Μεξικό, και η σπιρουλίνα βρίσκεται είτε με την μία μορφή είτε με την άλλη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια , η επανακάλυψη της από τους επιστήμονες έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αναπτύσσεται φυσικά σε ζεστές και υψηλής αλκαλικότητας λίμνες σε υποτροπικές περιοχές , και σε φάρμες από άλγη σε ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος."

"Ξεκινώντας 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο-μπλε αυτό φύκη ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει ελεύθερο οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλης ζωής."

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλά ο Αρoνόφσκι ήξερε για τη σπυρουλίνα όταν έκανε το fountain? Και μια και είμαστε μεταξύ μας, μια εποχή η λέξη σπυρουλία ήταν γνωστό αστείο μεταξύ της παρέας!!

blu note είπε...

Νομίζω παίρνει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ ο Ντάρεν.
Όσο για το άλλο, :)