Τρίτη 10 Απριλίου 2007

Καν


Το κτήριο που στεγάζει τη Βουλή του Μπαγκλαντές ή αλλιώς Jatiyo Sangsad Bhaban, βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ντάκα και δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Louis I. Kahn.
Με γνώμονα τη βέλτιστη χρήση του χώρου, αλλά και την ενσωμάτωση στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, οι εργασίες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν το 1961 (τότε υπό πακιστανική κυβέρνηση), η ολοκλήρωσή τους όμως επιτεύχθηκε το 1982, οκτώ χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο του αρχιτέκτονα. Παρ’ολ’αυτά, το Jatiyo Sangsad Bhaban θεωρείται κορυφαίο δημιούργημα του Kahn, καθώς και ένα από τα αριστουργήματα του Μοντερνισμού.
Ο Kahn εμπλεκόταν προσωπικά με τα έργα του, και παρά τη θεωρητική, σχεδόν φιλοσοφική προσέγγιση των σχεδίων του, η συνεργασία με τους μηχανικούς ήταν στενή, με συνέπεια να προκύπτουν άψογα αποτελέσματα καθώς και τεχνικές καινοτομίες.
Τα μνημειώδη έργα του Kahn σίγουρα άφησαν το σημάδι του στην αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα, παρά τις όποιες παρατηρήσεις που μπορεί να έχει κανείς για αυτά.
Η συμπεριφορά όμως του Kahn στην προσωπική του ζωή άφησε πίσω του πληγωμένες 3 οικογένειες, τρία παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες, μόνο μία εκ των οποίων η νόμιμη σύζυγος.
Όπως αναφέρεται και στην ταινία My architect/ A Son’s Journey, ο Kahn ήταν σαν παιδί που δεν μπορούσε να πει όχι, έδινε την αγάπη του όπου τη ζητούσαν, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες στα μετόπισθεν.

1 σχόλιο:

Princess είπε...

Κακές παρέες.....σχόλιο ουδέν.