Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Και η σιωπή των διανοούμενων;

Πείτε μου πού είναι οι διανοούμενοι σήμερα στην Ελλάδα να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν: να πουν ότι το 20% των Ελλήνων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, να μιλήσουν για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην πολιτική, για το ρόλο των μέσων ενημέρωσης; Κανείς δεν μιλάει για αυτά.
Υπάρχουν πράγματα και θαύματα, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν παίζουν το ρόλο που θα έπρεπε να παίξουν, δηλαδή το ρόλο ελέγχου της εξουσίας. Ουσιαστικά έχουν γίνει ένα. Η τηλεόραση έχει γίνει ιερή αγελάδα, κανείς δεν μιλάει για αυτήν.

Ακούγονται κάποιες φωνές κριτικής, όμως.
Κριτικάρουν επιφανειακά την κακή ποιότητά της, όμως το κυριότερο είναι τι γενιές διαπαιδαγωγούνται μέσα από αυτήν την τηλεόραση. Έχει πλήρως χαθεί η έννοια της ενημέρωσης.
Νομίζω ότι σταδιακά οι Έλληνες γίνονται από τους λιγότερο πληροφορημένους πολίτες του πλανήτη. Αυτό που δέχονται δεν είναι καθόλου πληροφορία, δεν υπάρχει η έννοια των ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν τίποτα, είναι τελείως απογοητευτικό, αυτά που ακούω, βλέπω και διαβάζω είναι τόσο απογοητευτικά που σε κάνουν έξαλλο.
Διαβάζω σχόλιο που λέει «ήμασταν σε ένα τραπέζι και ειπώθηκαν πάρα πολλά, αλλά δεν μπορούμε να σας τα πούμε». Τότε γιατί μας το λες; Αυτό αν το έκανες σε σχολή δημοσιογραφίας κοβόσουν αμέσως. Έχουμε να κάνουμε με την κωμικοτραγική εκδοχή μιας παγκόσμιας ξεφτίλας.

από τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στη Lifo, 15-21/03/07
και online εδώ

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πρέπει να βλέπω άλλα ΜΜΕ από τον κ. Κούλογλου γιατί αυτά που βλέπω εγώ έχουν ως μόνιμο θέμα το 20% των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, τη διαφθορά και τα διαπλεκόμενα.

blu note είπε...

Μακάρι να είχαν ως μόνιμο θέμα μόνο το 20%, θα πρόσθετα εγώ (μάλλον 80% το υπολογίζω).