Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Ένα σπίτι, ένας πίνακας, ένα φόρεμα


Schroder House
Architect: Gerrit Rietveld

Η κ. Schröder ανέθεσε στον Ολλανδό αρχιτέκτονα Gerrit Rietveld να της φτιάξει ένα σπίτι στην Ουτρέχτη, κατά προτίμηση χωρίς τοίχους, και αυτός συνέλαβε το Schroder House (1924), δείγμα αρχιτεκτονικής του ρεύματος του De Stijl και τώρα πλέον μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

[…] Η επιλογή των χρωμάτων έγινε με γνώμονα την ενίσχυση της πλαστικότητας της όψεως του κτηρίου: επιφάνειες λευκές ή σε αποχρώσεις του γκρι, μαύρα παράθυρα και μεταλλικά πλαίσια και χρήση των βασικών χρωμάτων (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) σε διάσπαρτα γραμμικά στοιχεία του οικοδομήματος. […]

Αρχιτέκτων και πελάτισσα συνεργάστηκαν στενά στην κατασκευή αυτού του “cardboard Mondrian”, ή αλλιώς αυτού του τεράστιου επίπλου μεταμφιεσμένου σε σπίτι.
Με τα λόγια του ίδιου του δημιουργού, «δεν αποφύγαμε τα παλαιότερα στυλ αρχιτεκτονικής επειδή ήταν άσχημα ή δεν μπορούσαμε να τα αναπαράγουμε, αλλά επειδή η εποχή μας απαιτούσε τη δική της φόρμα, τη δική της έκφανση. Βεβαίως, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα πετύχουμε αυτά με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες, γιαυτό και το εσωτερικό του κάτω επιπέδου του σπιτιού είναι μάλλον παραδοσιακό, δηλαδή, έχει σταθερούς τοίχους. Αλλά το επάνω το αποκαλούσαμε «σοφίτα» και εκεί κάναμε το σπίτι που πραγματικά θέλαμε».


Schroeder house (wikipedia)




Στον κύκλο των καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τις απόψεις του κινήματος De Stijl ανήκει φυσικά και ο Piet Mondrian.
Ο ζωγράφος ονόμαζε τους πίνακές του "συνθέσεις", αποτελούμενες από κόκκινες, μπλε, κίτρινες, λευκές και μαύρες ορθογώνιες φόρμες, διαχωριζόμενες με ευθείες μαύρες γραμμές.




"Mondrian" day dress, autumn 1965
Yves Saint Laurent (French, born Algeria, 1936)

Wool jersey in color blocks of white, red, blue, black, and yellow
Gift of Mrs. William Rand, 1969 (C.I.69.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια: