Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Λουμπαρδιάρης











Η εκκλησία του του 16ου αιώνα του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη είναι κτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, σε μια κατάφυτη περιοχή.
Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα Λουμπαρδιάρης προέρχεται από ένα περιστατικό του 17ου αιώνα. Την παραμονή της 26ης Οκτωβρίου, ένας κεραυνός χτύπησε τον Τούρκο Φρούραρχο Γιουσούφ Αγά και την οικογένειά του ο οποίος είχε στήσει μια λουμπάρδα (= μεγάλο κανόνι) στα Προπύλαια της Ακρόπολης και σχεδίαζε να χτυπήσει τους χριστιανούς την ημέρα που θα έσπευδαν να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου Δημητρίου την ημέρα της ονομαστικής του εορτής.
Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου γίνονται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις. Η τοποθεσία και η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για την πραγματοποιήσει ρομαντικών τελετών. (...)


Καταρρέει ο «Λουμπαρδιάρης»


Η Συντονιστική Επιτροπή Φιλοπάππου είδε και απόειδε με το επί χρόνια σούρσιμο της υπόθεσης του ξύλινου καφενείου, που έχει σχεδιάσει δίπλα στον Αγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη ο Δ. Πικιώνης, και κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο (filopappou.wordpress.com) κείμενο για συλλογή υπογραφών.
«Το καφενείο παραμένει κλειστό από το 2005, το 'χει φάει το σαράκι και η υγρασία και κινδυνεύει να πέσει», γράφουν. Και ζητούν να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει. Και όμως, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2008 να γίνουν έργα συντήρησης του περιπτέρου, ενώ το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εξέταζε την επαναλειτουργία του. Σιγά να μη...
Με το ίδιο κείμενο, η Συντονιστική Επιτροπή Φιλοπάππου ζητεί να μπουν προστατευτικές μπάρες σε όλες τις εισόδους των λιθόστρωτων και να εφαρμοστεί, επιτέλους, η απαγόρευση -από το 1996- της εισόδου αυτοκινήτων. Μα μπαίνουν ακόμα αυτοκίνητα στου Φιλοπάππου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: