Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Tamara De Lempicka

Tamara de Lempicka, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1898 ως Tamara Maria Gorska, παντρεύτηκε τον Tadeusz Lempicki, μετανάστευσαν στο Παρίσι το 1918.

Στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 έγινε περιζήτητη ζωγράφος - το στυλ της Art Deco, με επιρροές από κυβισμό, τα έργα της αισθησιακά αλλά μαζί και ψυχρά. Κινήθηκε στους κύκλους του Picasso, του Cocteau, του Gide και της Colette, προκάλεσε την κοινωνία της εποχής με τις αμφισεξουαλικές της προτιμήσεις. Μετά από πολλές ανακατατάξεις, χωρισμούς και γεωγραφικές μετακινήσεις στη ζωή της, πέθανε στον ύπνο της, στον Μεξικό, το 1980.

“Her paintings captured the glamour and decadence of 1920s Paris with great verve.”

Μια από τις πλέον διάσημες θαυμάστριες και συλλέκτριες του έργου της De Lempicka είναι, ποιά άλλη, η Madonna. Ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε προκαλέσει η εναρκτήρια εικόνα του βίντεο για το Open Your Heart, με την πληθωρική, ηδονική φιγούρα μιας γυμνής γυναίκας, επιρροή από τον πίνακα της De Lempicka “Andromeda”.

(Είμαι ενθουσιασμένη για τη συναυλία της Μ., ανυπομονώ, και αντί για τίποτα φαν-ατικές βλακείες, είπα να γράψω κάτι πιο κουλτουρέ σχετικά με την κυρία...)


Το πιο αγαπημένο μου έργο της ζωγράφου πάντως, είναι η αυτοπροσωπογραφία της, στον πίνακα με την πράσινη Bugatti, το καπέλο και τα δερμάτινα γάντια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: