Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Gateway Arch


Gateway Arch
St. Louis, Missouri
Architect: Eero Saarinen
Ύψος: 192 μέτρα
Πλάτος: 192 μέτρα


Η αψίδα του St. Louis – επιστημονικά: “the ideal inverted catenary curve”, χαζολογικά: η μία κούρμπα από το Μ των Μακντόναλντς – σχεδιάστηκε το 1947 από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60 από ενισχυμένο σκυρόδεμα (στη βάση), επικαλυμμένο με ανοξείδωτο ατσάλι.


Έχτιζαν λέει και τα δύο πόδια της αψίδας ταυτόχρονα, αλλά όταν έφτασε η στιγμή να τα ενώσουν, το ένα είχε διασταλεί από τη ζέστη και έτσι εμποδιζόταν η ακριβής εφαρμογή του με το άλλο. Τότε, η πυροσβεστική του Σαιντ Λούις επενέβη, ραντίζοντας με κρύο νερό το ανυπάκουο πόδι, μέχρι αυτό να συσταλεί πίσω στα μέτρα του και να ενωθεί με το άλλο, ώστε να σχηματίσουν μαζί την αψίδα.


Άλλα επεισοδιακά που αφορούν το Gateway Arch: το 1980 ένας αμερικανός προσπάθησε να προσγειωθεί με αερόστατο ακριβώς πάνω στην καμάρα και μετά να πηδήξει κάτω στη γη – “ instead, he slid all the way down one leg to his death”.
Το 1984 ένας άλλος αμερικανός προσπάθησε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του κτηρίου χρησιμοποιώντας ειδικές βεντούζες – σταμάτησε στα 6 μέτρα από το έδαφος, και δεν το ξαναπροσπάθησε.
Το 1987 το Gateway Arch ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο των ΗΠΑ.


Το εσωτερικό της αψίδας είναι κούφιο και ένα ιδιότυπο τραμ-μεταφορέας (διότι πώς να βάλεις νορμάλ ασανσέρ σε τέτοιου σχήματος κτίσμα; ή να ανέβεις με τα πόδια πάνω από 1000 σκαλιά;) σου επιτρέπει την πρόσβαση μέχρι την κορυφή-παρατηρητήριο, όπου άνετα μπορείς να ζαλιστείς από τη θέα προς τον ποταμό Μισσισσιπή και πέρα, ίσως και από τη στενότητα των τοιχωμάτων…
Το 2007, πρόβλημα στην παροχή ρεύματος προκάλεσε προσωρινό εγκλωβισμό των επισκεπτών μέσα στο τραμ.





Στην κατασκευαστική φιλοσοφία της Αψίδας υπεισέρχεται ένα κατεβατό από μαθηματικά. Το ενδιαφέρον είναι, ότι όλοι αυτοί οι υπολογισμοί για μια τόσο περίτεχνη όσο και απλούστατη κατασκευή, έγιναν σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε η υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αλλά, τι να πει και ο Γκαουντί…



Οι περισσότερες φωτό και πληροφορίες προήλθαν από εδώ, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: